top of page

Zelf tapijt reinigen of dit laten doen.

Bijgewerkt op: 29 mrt.


Tapijt reinigen

 

Zelf uw tapijt reinigen of dit laten doen?

Het tapijt in uw huis kan na verloop van tijd toe zijn aan een grondige reinigingsbeurt. Dit kan het geval zijn wanneer uw tapijt niet meer overal dezelfde kleur heeft of er bijvoorbeeld vlekken op zitten. In veel gevallen is het vervangen van dit tapijt helemaal niet nodig. Een grondige reiniging biedt doorgaans het gewenste resultaat, waardoor het tapijt weer een stuk langer meegaat. U bespaart op deze manier geld, maar u zorgt ook voor minder belasting voor het milieu. Als u besloten heeft uw tapijt te reinigen, kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen of te laten doen. Maar wat is de beste keuze voor u? Wij helpen u graag op weg door de verschillende voor- en nadelen te bespreken.

Tapijt reinigen

Het reinigen van tapijten is een intensieve klus, zeker als u ook het diepere vuil wilt bereiken. Het is echter erg belangrijk om uw tapijt regelmatig schoon te maken. Doordat het vuil wordt verwijderd gaat het tapijt namelijk een stuk langer mee. Daarnaast ziet het tapijt er na een goede reiniging weer uit als nieuw, wat uw huis een mooie uitstraling geeft. Dit zorgt er ook voor dat u minder snel een nieuw tapijt aan moet schaffen, wat veel geld bespaart. Bij het zelf reinigen van tapijten is het belangrijk om te weten waar u aan begint. Als u het tapijt niet goed reinigt, kan de reiniging averechts werken en er zelfs voor zorgen dat uw tapijt vervangen moet worden.

Tapijt laten reinigen of zelf doen

Als u ervoor kiest om zelf uw tapijt te reinigen, dan zijn er verschillende methoden. Zo kunt u bepaalde stoffen in het tapijt aanbrengen, die ervoor zorgen dat het tapijt weer helemaal schoon lijkt. Deze methode is echter niet aan te raden en zorgt op de langere termijn juist voor een slechter tapijt. Als u zelf uw tapijt wilt reinigen, is er eigenlijk maar één goede methode: met een reinigingsmachine. Deze zijn bij veel winkels te koop, maar u kunt ook besluiten om er een te huren. Hiermee houdt u de kosten van de reiniging laag.

De voordelen van zelf uw tapijt reinigen

Het grootste voordeel van zelf uw tapijt reinigen is de prijs. De kosten liggen namelijk een stuk lager dan wanneer u het tapijt door een tapijtreinigingsbedrijf laat reinigen. Zeker wanneer u een iets goedkoper tapijt heeft liggen, kan het snel lonen om het tapijt zelf te reinigen. Daarbij bespaart u niet alleen deze keer geld, maar ook in de toekomst. In eerste instantie zult u zich in de materie moeten verdiepen, zodat het reinigen slaagt. Als u het eenmaal onder de knie heeft, kunt u vaker tapijten reinigen en kost dit minder moeite.

De nadelen van zelf uw tapijt reinigen

Het grootste nadeel van zelf uw tapijt reinigen, is dat het tapijt minder schoon wordt dan wanneer een professioneel bedrijf dit voor u doet. Bepaalde vlekken kunnen bijvoorbeeld zichtbaar blijven en de kleur van het tapijt kan na het schoonmaken minder egaal zijn. Bovendien zult u meer moeite hebben om het diepe vuil uit het tapijt te verwijderen, waardoor uw tapijt sneller slijt dan na een professionele reiniging. Een ander probleem dat kan ontstaan bij het zelf reinigen van tapijten, is dat u bijvoorbeeld te veel water of reinigingsmiddel gebruikt. Dit kan het tapijt aantasten, waardoor het er niet mooi meer uitziet.


Andere nadelen van zelf uw tapijt reinigen

Een ander nadeel van het zelf reinigen is dat het erg lang kan duren voordat het tapijt goed schoon is. Zeker wanneer u tapijten in meerdere kamers wilt reinigen, kan het zomaar zijn dat u hier meerdere dagen mee bezig bent. Houd hier rekening mee wanneer u een reinigingsapparatuur huurt. De huur van het apparaat kan namelijk flink oplopen als u het apparaat meerdere dagen nodig hebt. Een ander belangrijk punt is dat u precies moet weten van welk materiaal het tapijt is gemaakt. Heet water is bijvoorbeeld niet geschikt voor een tapijt van wol. Als u niet precies weet uit welk materiaal uw tapijt bestaat, loopt u het risico dat er schade ontstaat.

Tapijt laten reinigen

Een andere optie is om uw tapijt te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij weten precies wat ze doen, waardoor uw tapijt na de reiniging er als nieuw uitziet. Kiest u voor een professionele reiniging, dan weet u zeker dat uw tapijt schoon is en dat er geen schade ontstaat. Uw tapijt laten reinigen door een tapijtreinigingsbedrijf is de beste keuze wanneer u een duur tapijt bezit of bijvoorbeeld wanneer het tapijt erg vies is. Dit bedrijf heeft namelijk alle kennis en kunde in huis om het tapijt 100% schoon te krijgen.

De voordelen van uw tapijt laten reinigen


Dieptereiniging tapijt

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een tapijtreiniging door een tapijtreinigingsbedrijf. Dankzij de professionele apparatuur die gebruikt wordt, weet u zeker dat het vuil verwijderd wordt en dat het tapijt niet beschadigd raakt. Daarnaast weten de schoonmakers precies wat voor soort reinigingsmiddelen er gebruikt moeten worden, wat er ook voor zorgt dat er geen schade ontstaat. Een grondige reiniging is bovendien belangrijk voor de levensduur van een tapijt. Na een professionele schoonmaakbeurt gaat uw tapijt een stuk langer mee.


De nadelen van uw tapijt laten reinigen

Een nadeel van een tapijt laten reinigen is de prijs. Het is een stuk duurder dan het zelf reinigen van tapijten. Op de lange termijn kunt u deze kosten er echter makkelijk uithalen. Het tapijt gaat namelijk langer mee, waardoor deze minder snel vervangen hoeft te worden. Daarnaast kan het zelf reinigen van uw tapijt als een goedkope optie lijken. Maar als u per ongeluk de verkeerde reinigingsmiddelen gebruikt of er op een andere manier schade ontstaat, zal u uiteindelijk meer geld kwijt zijn. In sommige gevallen moet het tapijt namelijk vervangen worden. De extra prijs voor het tapijt laten reinigen door een tapijtreinigingsbedrijf, zorgt er dus voor dat u geen onverwachte kosten heeft. Deze kunnen wel ontstaan bij het zelf reinigen van tapijten.

Conclusie

Voor een grondige en professionele reiniging is de beste keuze om uw tapijt door een tapijtreinigingsbedrijf te laten reinigen. Op deze manier weet u zeker dat het tapijt goed schoon is en weer een lange tijd mee kan. Ook ontstaat er hierdoor geen onnodige schade aan uw tapijten. In sommige gevallen kan het zelf reinigen van een tapijt echter een goede optie zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een niet al te duur tapijt bezit en genoeg tijd heeft om het zelf te reinigen. Het loont wel om meer informatie over tapijtreiniging op te zoeken, zodat er bijvoorbeeld geen schade ontstaat of het tapijt door uw reiniging minder lang mee gaat.

Comments


bottom of page