top of page

Houdt de huisstofmijt buiten de deur

Bijgewerkt op: 2 jul. 2022


Huisstofmijt

 

Wat is huisstofmijt

Huisstofmijten of stof mijten zijn uiterst kleine beestjes die behoren tot de spinachtige. Ze leven in huisstof en voeden zichzelf met dode huidcellen die we dagelijks afstoten. Ze kunnen in verschillende temperaturen overleven. Ze hebben een voorkeur voor een iets warmere omgeving, rond de 21 graden. Wanneer je de afvalstoffen van huisstofmijt inademt, kan je immuunsysteem hierop reageren en antilichamen aanmaken wat de allergische reactie veroorzaakt. Het is dus een overijverig immuunrespons die je symptomen veroorzaakt die gepaard gaan met een huisstofmijtallergie. Een langdurige blootstelling aan huisstofmijt allergenen kan leiden tot bijholteontsteking en astma.


Hoe ontstaat nou eigenlijk huisstofmijtallergie?

Een allergie is de reactie van het immuunsysteem op een onbekende stof die normaal gesproken niet schadelijk is voor je lichaam. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt, reageert je lichaam slecht op de uitwerpselen die deze organismen achterlaten. Ook al houdt je je huis goed schoon, er is niet veel nodig om een ideale omgeving te creëren voor deze organismen. Sterker nog, de gemiddelde slaapkamer is vaak hun ideale plek. Beddengoed, vloerbedekking en meubelkussens zijn allemaal plekken waar ze zich lekker kunnen uitleven.


Hoe kan je een allergische reactie voorkomen?

Gelukkig kun je zelf ook veel doen om een allergische reactie te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld allergeen bestendige dekbedovertrekken op je matras, boxspring en kussens doen. Je kunt het beste kiezen voor hoezen met ritssluiting. De speciale strak geweven stof voorkomt dat de mijten in het bed terechtkomt. Was al het beddengoed minstens één keer per week in warm tot heet water. Probeer geen knuffels op je bed te leggen, doe je dit wel, zorg dat het wasbare knuffels zijn. Stof je kamer regelmatig af met een vochtige doek. Dit helpt de hoeveelheid stof te minimaliseren en voorkomt dat het zich ophoopt, ook regelmatig stofzuigen helpt het verminderen van de stof.


Waarom zou je je matras reinigen?

Er zijn een aantal redenen waarom je je matras zou moeten laten reinigen. Een schoon matras biedt veel voordelen zoals een betere luchtkwaliteit in je slaapkamer. Als je nagaat hoeveel zweet, stof en huidschilfers er op je matras zitten, kun je je indenken wat dat met de luchtkwaliteit doet. Je kamer begint muf te ruiken en je ademt dit ook allemaal in. Een ander groot voordeel is dat je de levensduur van je matras vergroot. Als je je matras grondig schoonmaakt, verminder je slijtage tussen de voeringen en de hoes zelf en zorg je dat je matras langer meegaat.


Je matras laten reinigen door een professional


Potema matrasreinigings machine

Het schoonmaken van een matras kan een behoorlijk vervelende taak zijn, vooral als je het zelf moet doen. Om bacteriën, huisstofmijten en vieze geuren effectief te verwijderen, kun je het beste de hulp inroepen van professionele matras reinigers. Deze getrainde en ervaren

professionals gebruiken een verscheidenheid aan hulpmiddelen om je matras te ontgeuren, te ontsmetten en grondig te reinigen. Je matras wordt grondig en professioneel gereinigd met een matrasreinigingsmachine van het merk Potema® , zodat dode huidcellen en vuil worden verwijderd. Je matras wordt ontgeurd zodat het weer lekker fris gaat ruiken. Ook wordt er gezorgd dat de vlekken zorgvuldig worden verwijderd.


Conclusie

Een schoon matras draagt in grote mate bij aan het verbeteren van je slaapkwaliteit en de lucht die je inademt. Om je matras volledig en grondig te reinigen, kun je dit het beste overlaten aan een professional. Onthoud dat het het beste is om je matras twee keer per jaar professioneel te laten reinigen om te voorkomen dat ernstige geuren, bacteriegroei en zware vlekken zich ophopen op je matras.

Comments


bottom of page