top of page

Inktvlek verwijderen

Bijgewerkt op: 15 apr.


Inkt heeft gelekt in een meubelstof

Een pen laten vallen? Of heeft u per ongeluk een pen laten liggen en is deze gaan lekken? Dit is ontzettend vervelend, want zo’n vlek kan uw hele interieur verpesten. Inktvlekken horen zonder twijfel bij de meest vervelende en hardnekkige vlekken die er bestaan. Inktvlekken zijn erg moeilijk te verwijderen met reguliere schoonmaakmiddelen. Meestal maken huis-, tuin-, en keukenmiddelen ze alleen maar groter.


 

Inktvlek verwijderen? Sowieso Schoon

Zit er en inktvlek in uw bank, autobekleding of eetkamerstoel? Neem dan contact op met Sowieso Schoon. Wij verwijderen inktvlekken op professionele wijze uit allerlei soorten ondergronden. Denkt u hierbij aan tapijt, vloerkleden, eetkamerstoelen, banken en andere meubels. Bovendien verwijderen wij vlekken zonder schade toe te brengen aan de ondergrond. Zo kunt u snel weer genieten van uw interieur.
Zelf inktvlekken verwijderen?

Natuurlijk kunt u proberen om eerst zelf de inktvlek te verwijderen. Maar zoals gezegd, pas op dat u het probleem niet groter maakt. Hoe meer pogingen u waagt, hoe erger de vlek zal worden. Deze kan zich bijvoorbeeld uitspreiden, of dieper intrekken in de vezels van de stof. Hier wordt uw meubel niet mooier van. In een zeldzaam geval kan de stof zelfs zodanig beschadigen dat er scheurtjes en gaatjes ontstaan. Dit is meestal het begin van het einde van uw meubel.


In dit blog geven we u graag een paar tips voor wanneer u zelf een inktvlek wilt verwijderen. Allereerst delen we ons basis stappenplan voor het verwijderen van inktvlekken uit textiel met u:


Inktvlek verwijderen uit textiel, hoe gaat u te werk?


Methode 1 – Inktvlekken verwijderen met wasbenzine of spiritus


Stap 1 is om de inktvlek te deppen met spiritus of wasbenzine. Let op dat u niet veegt of wrijft! Daardoor spreidt u de vlek verder uit. Dep van het middelpunt van de vlek naar de buitenkant.


Stap 2 is om de bekleding indien mogelijk te wassen in de wasmachine. Lees de wasvoorschriften altijd goed van tevoren.


Stap 3 is om de stof eerst goed te laten drogen en vervolgens te controleren of de vlek verdwenen is. U kunt voorgaande stappen eventueel herhalen.


Methode 2 – inktvlekken verwijderen met koude melk of karnemelk

Een andere methode voor het verwijderen van inktvlekken uit textiel is het gebruiken van koude melk of karnemelk.

Hierbij dept u de vlek met de melk en laat u dit een half uur intrekken. Vervolgens wast u de textiel in de wasmachine of spoelt u deze goed met de hand na (wanneer wassen in de wasmachine wordt afgeraden).


Inktvlekken verwijderen uit meubels

Een bankstel of stoel kan natuurlijk niet in de wasmachine. Er is gelukkig een effectieve oplossing, namelijk: reinigen met zuivere alcohol of met zuurstofwater. Het is bij toepassing van deze middelen belangrijk dat u de instructies op de verpakking van de fabrikant volgt. Meestal zijn deze instructies overigens niet speciaal voor meubels, want de plek waar u deze middelen kunt verkrijgen is voornamelijk bij de apotheek. Echter, soms staan er instructies in waar u wat aan heeft en die u kunnen helpen.


Na het reinigen van de inktvlek met alcohol of zuurstofwater is het belangrijk dat u de vlek nog na dept met schoon kraanwater. Uiteraard is het ook belangrijk dat u het oppervlak na de reiniging goed laat drogen.


Inktvlekken verwijderen van uw houten vloeren

Zit er een inktvlek op uw houten vloer? U kunt deze dan het beste proberen te verwijderen met absorberend papier, zoals een velletje keukenpapier. Het is hierbij belangrijk dat u snel handelt, want als de inkt eenmaal opgedroogd is, is de kans dat u de inkt nog uit het hout krijgt heel klein.


Bij een inktvlek op geboend parket gaat u anders te werk. U kunt dan het beste deppen met een zachte doek met zuivere alcohol of methanol. Ook hierbij is het belangrijk snel te handelen zodat de vlek geen tijd krijgt om in te drogen.


Sowieso Schoon is gespecialiseerd in het verwijderen van inktvlekken

Bij Sowieso Schoon bent u aan het juiste adres wanneer u te maken heeft met inktvlekken. Ook voor het verwijderen van andere soorten vlekken kunt u bij ons terecht. Denk hierbij aan koffievlekken, bloedvlekken, waterkringen en vlekken door huidvet.
Sproei-extractie methode

Indien mogelijk maken wij gebruik van de sproei-extractiemethode. Bij deze methode spuiten wij een mengsel van water en reinigingsmiddel onder hoge druk in uw meubel, tapijt of bekleding.


Vervolgens wordt het vuile water meteen weer afgezogen. Door de hoge druk laat de inkt gemakkelijk los, waarna het dus direct wordt verwijderd. Soms is het nodig om deze handeling een paar keer te herhalen, maar het resultaat is dan ook verbluffend!

Natuurlijk maken wij gebruik van speciale reinigingsmiddelen.


De middelen die we gebruiken zijn dier- en milieuvriendelijk, maar zijn ook vriendelijk voor de stof of bekleding waarop de vlek zich bevindt. Zo weten we zeker dat we geen schade toebrengen tijdens het verwijderen van de inktvlek.


Professionele reiniging zonder schade

Gaat u zelf aan de slag om een inktvlek uit vloer of meubels te verwijderen? Pas dan altijd goed op dat u de juiste reinigingsmethode toepast voor de betreffende ondergrond. Wanneer u de verkeerde methode toepast, dan kan de vlek juist verder intrekken of groter worden.


Twijfelt u? Neem dan contact op. Wij beschikken over professionele reinigingsmiddelen en apparatuur waarmee wij diverse ondergronden kunnen ontdoen van inktvlekken. Bovendien hebben onze medewerkers jarenlange ervaring met het reinigen van diverse soorten vlekken, waardoor zij vlekken goed en snel kunnen verwijderen en daarbij géén schade toebrengen aan uw meubels, gordijnen, tapijt, vloerbedekking of autobekleding
Waarom Sowieso Schoon?


  • Gespecialiseerde medewerkers met meer dan 10 jaar ervaring.

  • Op afspraak, wanneer het u uitkomt.

  • Wij kunnen altijd snel bij u langskomen.

  • Wij beschikken over specialistische apparatuur en reinigingsmiddelen.

  • 30-Dagen tevredenheidsgarantie


Comments


bottom of page