top of page

Kattenpis geur verwijderen

Bijgewerkt op: 15 apr.


Kat ligt op een kussen van de bank

Katten brengen veel gezelligheid met zich mee. Dat blijkt wel uit het feit dat bijna 24% van de Nederlandse huishoudens één of meerdere katten bezit. Toch kunnen katten ook zorgen voor overlast in huis. De grootste irritatie die kattenbezitters hebben over hun geliefde huisdier, is de kattenpis die ze niet ín de kattenbak achterlaten maar op de bank, het tapijt of een mooi vloerkleed. Heel vervelend, want kattenpis geur verwijderen is heel erg lastig. In dit blog geven we u een aantal tips om zelf kattenpis geur te verwijderen.


Waarom stinkt kattenpis zo erg?

Katten hebben zeer sterk geconcentreerde urine. De dieren zijn in staat om een grote hoeveelheid water uit de urine op te nemen in hun lichaam, waardoor nagenoeg alleen afvalstoffen overblijven. Hierdoor stinkt de urine van katten behoorlijk.

Daarbij is er een verschil tussen sproeien en plassen. Plassen zie je vooral op een ondergrond zoals een tapijt, bankstel of fauteuil. Sproeien doen katten (vooral katers) door te gaan staan. Zij sproeien zo gemakkelijk tegen muren, kasten en de zijkant van uw bankstel.


Katten sproeien voornamelijk om hun territorium af te bakenen. De kans dat een niet-gecastreerde kater gaat sproeien is bijna 100%. Sommige katers beginnen er al vroeg mee, anderen pas als ze een paar jaar oud zijn. Ook poezen kunnen sproeigedrag vertonen, maar die kans is kleiner. Toch stinkt ook de urine van poezen behoorlijk. De stank die met sproeien gepaard gaat is ook vreselijk doordringend en heeft veel weg van een ammoniak geur. Een nare geur waar je ook niet 'geurenblind' voor kunt worden. Aan deze stank kan niemand wennen.


Kattenpis geur laten verwijderen? Neem contact op!

Wilt u kattenpis geur laten verwijderen uit uw bankstel of tapijt? Neem contact. Wij kunnen snel bij u langskomen.

Hoe kunt u zelf kattenpis geur verwijderen?

Voordat u met deze tips aan de slag gaat raden we aan om de behandeling eerst te testen op een onzichtbaar oppervlak (bijvoorbeeld de onderkant van een kussen). Zo voorkomt u lelijke vlekken of beschadigingen.


Azijn en water

Urine van katten is goed te reinigen met azijn. Het werkt het beste om de urine er eerst zo veel mogelijk uit te deppen met vochtige badhanddoeken. Daarna pakt u een deel azijn met twee delen water. Dit zelfgemaakte middel brengt u vervolgens aan op de vlek. Voor 'gewone' katten urine werkt deze methode meestal uitstekend.


Alcohol (voor niet-gevoelige textielsoorten)

Alcohol is vooral handig bij gladde oppervlakken. Spray wat alcohol op de katten urine en laat het een tijdje inwerken. Veeg de alcohol daarna weg met wat water.


Bakpoeder

Ook kunt u kattenpis geur verwijderen met bakpoeder. Strooi de poeder op het vuile oppervlak en laat het opdrogen. Borstel de restjes weg en gebruik de stofzuiger eventueel om de kleine ingedroogde restjes te verwijderen.


Zeep met koffiepoeder

Deze methode is alleen geschikt voor donkere oppervlakten in verband met het risico op verkleuringen. Ook met koffie- of espressopoeder kunt u de vieze geur van kattenpis laten verdwijnen. Reinig de urinevlek eerst met een milde zeep strooi en er vervolgens koffiepoeder overheen. Laat dit een tijdje intrekken en verwijder de droge restjes koffiepoeder met de stofzuiger.


Voorkomen dat uw kat opnieuw in huis plast

Wanneer uw kat in huis plast en hiervoor is geen medisch aanwijsbare reden, dan is de kans groot dat uw kat de zelf uitgekozen plekjes steeds opnieuw bezoekt om zijn/ haar behoefte te doen. Het is als het ware de 'nieuwe kattenbak'. De geur en plek bevallen uw kat beter dan de kattenbak. Om te voorkomen dat uw kat inderdaad zelf de plek uitkiest om zijn/ haar behoefte te doen is het belangrijk dat u deze plekken in huis steeds zeer grondig reinigt. Zo neutraliseert u het 'terrein' als het ware, waardoor de kat zich er niet meer toe aangetrokken voelt.


Het grondig reinigen van kattenpis vlekken en vieze geuren kunt u - zeker bij herhaling - het beste laten doen door een professioneel reinigingsbedrijf zoals Sowieso Schoon. De reden hiervoor is dat azijn niet voldoende zal zijn. Katten urine bevat van nature ook azijn. Wat betekent dat de kat juist zal blijven terugkomen door het bekende geurtje wat u er met de beste bedoelingen op aanbrengt.


Er kan dan beter een speciale enzymen reiniger gebruikt worden. Daardoor breekt het zuur in de urine van de kat af waardoor de geur meestal helemaal verdwijnt.Voorkom dat de kattenpis geur blijvend wordt!

De geur van katten urine kan permanent worden als u dit niet op de juiste manier (en snel!) reinigt. De meeste huis- tuin- en keukenmiddelen werken goed bij een plas incidentje, maar bij sproeien (vooral door katers) wordt het reinigen van uw bank, tapijt of vloerkleed een behoorlijke uitdaging. Een professionele reiniging kan voorkomen dat de geur voor altijd in uw huis blijft hangen.


Bij Sowieso Schoon weten we alles van kattenpis geur verwijderen en van alle andere vlekken. Bovendien weten we precies hoe we vuil kunnen verwijderen zónder schade toe te brengen aan de ondergrond.


Milieu- en diervriendelijke reinigingsmiddelen

Bij Sowieso Schoon werken we uitsluitend met milieu-, mens-, en diervriendelijke reinigingsmiddelen. Dat vinden we belangrijk omdat we zo onze impact op het milieu verlagen én u, uw gezin én uw huisdieren veilig achterlaten.


Over Sowieso Schoon

Sowieso Schoon is een gespecialiseerde reinigingsdienst. Wij reinigen meubels, tapijten en vloerkleden. Geen vlek is voor ons te gek en we gaan geen uitdaging uit de weg.


  • Onze medewerkers zijn ervaren vakspecialisten

  • We hebben ervaring met het verwijderen van alle soorten vlekken en vuil.

  • We kunnen snel ter plaatse zijn.

  • Wij zijn in het bezit van alle apparatuur en reinigingsmiddelen die mogelijk nodig zijn.

  • Wij maken gebruik van milieu- en diervriendelijke reinigingsmiddelen.


Let op: katten urine is een naar goedje. Zelfs wíj krijgen de geur niet altijd helemaal weg.

Comments


bottom of page