top of page

Leren bank onderhouden

Bijgewerkt op: 8 okt. 2022


Leren bank wordt professioneel behandeld

Een leren bankstel is een investering waarvan u jarenlang plezier kunt hebben. En dat is maar goed ook, want voor de meeste leren bankstellen moet u flink in de buidel tasten. Om langer van deze investering te kunnen genieten, is het belangrijk dat u uw leren bankstel goed onderhoudt. Zo houdt u het leer in goede staat en zorgt u er ook voor dat de kussens goed in vorm blijven.


 


Een leren bankstel onderhouden

Leren bankstellen zijn er voor ieder interieur. Van klassiek tot stak en van modern tot industrieel. Voor welke stijl u ook kiest, leren banken hebben één ding gemeen: ze hebben een natuurlijke look en worden met de tijd alleen maar mooier. Om het leer in goede conditie te houden kunt u een aantal dingen doen. Hieronder geven we u een aantal tips om uw leren bankstel zelf te onderhouden:


Zelf uw leren bankstel onderhouden

Een leren bankstel is onderhoudsarm, maar natuurlijk zijn er manieren om uw bankstel in topconditie te houden. Zo is stofzuigen met een zachte borstel en vervolgens reinigen met een zachte, vochtige doek een goed begin. Door uw leren bank wekelijks op deze manier te reinigen voorkomt u dat vuil, zoals huidvet, stof en etensresten zich vasthechten aan het leer.


Wanneer u vuil de kans geeft om op te hopen, dan kan het gaan werken als een schuurpapiertje. Hierdoor ontstaan er krasjes of scheurtjes in het leer.

We adviseren u om loszittende kussens wekelijks even van uw bankstel af te halen, zodat u goed kunt stofzuigen en zodat u de kussens goed kunt afnemen.


Vergeet niet om goed in de hoekjes en naden van kussens te zuigen. Dat zijn plaatsen waar kleine vuiltjes en zandkorrels kunnen blijven zitten, die loskomen wanneer u op uw bank gaat zitten. Daardoor kunnen er beschadigingen in het leer ontstaan.


Vlekken op uw leren bankstel

Een ongelukje kan zomaar gebeuren. Zeker wanneer er ook kinderen en huisdieren gebruik maken van uw leren bank, dan wil er nog weleens iets op uw bank terecht komen. Denk aan een glaasje limonade of onhandige huisdier ongelukjes.


Gelukkig kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat er blijvende vlekken ontstaan. Haast is daarbij wel geboden, want hoe langer vloeistof blijft liggen, hoe groter de kans dat het intrekt in het leer.


Vloeistof op uw leren bank

Ligt er vloeistof op uw bank? Pak dan direct een theedoek of een keukenpapiertje. Dep de vlek helemaal droog. Til de doek telkens op en veeg niet, dit zal de vlek alleen maar verder verspreiden.


Omdat leer erg poreus is, adviseren u om zo min mogelijk water en géén schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het reinigen van uw leren bankstel. Water kan het leer beschadigen. Gebruikt u een doek voor de wekelijkse reiniging van uw bank, maak deze dan enkel vochtig. Er mag geen water uit de doek vallen wanneer u deze uitknijpt, dan is de doek te nat.


Tip: bewaar de documentatie van de fabrikant. Hierin staat vaak beschreven hoe u het verwijderen van vlekken het beste kunt aanpakken en welke reinigingsmiddelen u hiervoor eventueel kunt gebruiken. 


Stappenplan leren bank onderhouden

De wekelijkse basisreiniging met de stofzuiger en een vochtige doek houdt u bank lekker fris, maar zorgt er ook voor dat vuil zich niet kan opstapelen en zo de bank niet kan beschadigen. Echter, naast de wekelijkse schoonmaakbeurt is het raadzaam om uw leren bankstel een paar keer per jaar intensief te reinigen en te behandelen met een beschermende olie of crème.


Deze 'leather cleaners' oftewel leder reinigingsproducten zijn speciaal gemaakt voor het reinigen van leren meubels waardoor geen schade ontstaat aan het leer, maar deze juist gevoed wordt


Stap 1:

Breng een leather cleaner aan met een vochtige, zachte (microvezel)doek. U kunt dit het beste met cirkelvormige bewegingen aanbrengen omdat u het product op die manier optimaal verdeelt. U verwijdert zo het ingetrokken vuil uit uw leren bankstel.


Stap 2:

Laat uw bank goed drogen en wrijf eventuele nog vochtige stukjes droog met een droge, zachte doek.


Stap 3:

Wanneer er hardnekkige vlekken in uw bank zitten dan kunt u deze het beste vooraf reinigen met een speciaal reinigingsproduct dat precies geschikt is voor díé specifieke vlek.


Stap 4:

Na het reinigen van de bank kunt u nog een beschermende crème, wax of olie aanbrengen. De fabrikant moet u kunnen vertellen welk product u hiervoor het beste kunt gebruiken. Deze beschermende laag zorgt dat het leer gevoed wordt en soepel blijft. Tegelijkertijd maakt het krassen glad en maakt het het leer vuilafstotend.

Er is altijd een geschikt beschermingsproduct voor uw leren bank. Deze producten zijn te verkrijgen in alle kleuren en voor diverse soorten leer.leren bank professioneel laten reinigen

 

Extra tips voor een langere levensduur van uw leren bank

Naast een goede reiniging met de juiste producten en het aanbrengen van een beschermend product, zijn er nog meer dingen die u kunt doen om de levensduur van uw leren bank te verlengen:


· Zet uw leren bankstel niet in direct zonlicht. Hierdoor kan de bank verkleuren.

· Zet uw bankstel niet te dicht bij een verwarming of open haard. Door de warmte droogt het leer uit waardoor scheurtjes ontstaan.

· Voorkom krassen, scheurtjes en deukjes door voorwerpen.


Houd uw bank in topconditie

Wanneer u uw leren bank niet regelmatig stof- en vuilvrij maakt, kan er serieuze schade aan het leer ontstaan. Ook wanneer u uw bank op de verkeerde manier of met agressieve producten reinigt kan er schade ontstaan aan uw leren bankstel. Het is daarom zeer belangrijk dat u uw bank minimaal wekelijks reinigt met de stofzuiger en een vochtige doek. Zo voorkomt u schade en het opstapelen van vuil dat u later niet meer weg krijgt.


De gouden tips voor het onderhouden van uw leren bank:

- Gebruik niet te veel water, maar maak de doek enkel vochtig

- Gebruik de stofzuiger om zand en ander vuil weg te halen vóórdat u de bank reinigt met een doek, zo voorkomt u krassen

- Gebruik een leather crème om uw bank soepel te houden.

Comments


bottom of page