top of page

8 Tips om Uw Bank Langer Mooi te Houden


een nieuwe bank met losse kunnens staat in de woonkamer

De bank is het kloppende hart van uw woonkamer, het is de plek waar u neerploft na een lange dag, waar gezellige familiemomenten plaatsvinden en waar u vrienden verwelkomt voor een goed gesprek of een filmavond. Omdat de bank zo'n centrale en belangrijke rol speelt in uw huis, verdient hij de allerbeste zorg en aandacht. Een goed verzorgde bank ziet er niet alleen fantastisch uit, maar biedt ook jarenlang comfort en plezier.


In deze blog delen we acht uitgebreide en praktische tips die u helpen om uw bank er altijd op zijn best uit te laten zien. Van slimme schoonmaaktrucs tot eenvoudige onderhoudsgeheimen, met deze adviezen houdt u uw bank als nieuw – klaar voor alle knusse avonden en bijzondere momenten die nog komen gaan. Dus leun achterover, ontspan, en ontdek hoe u uw bank in topconditie kunt houden! 


1. Zorg vanaf het Begin 

Bij de levering van uw nieuwe bank kunnen kussens of gedeeltes ingedrukt zijn door het transport. Voordat u de bank in gebruik neemt, schudt u de kussens goed op en arrangeert u de bank netjes. Dit helpt om de oorspronkelijke vorm en uitstraling te herstellen en zorgt ervoor dat uw bank direct in topconditie is. Overweeg ook om de bank van een beschermende spray te voorzien om vlekken en vuil te voorkomen. 


2. Bescherm uw bank tegen Zonlicht en Verwarming 

Zonlicht kan zowel stoffen als leren banken doen verbleken en verzwakken. Plaats uw bank op een plek waar direct zonlicht wordt vermeden. Overweeg het gebruik van UV-beschermende sprays of gordijnen om verkleuring te minimaliseren. Voor stoffen banken zijn er specifieke UV-beschermende middelen beschikbaar die de kleurintensiteit langer behouden. Daarnaast kan warmte van radiatoren leren banken uitdrogen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Houd uw bank daarom uit de buurt van directe hittebronnen. Regelmatig onderhoud met leerconditioners kan uitdroging en barsten voorkomen. Het is ook nuttig om een luchtbevochtiger te gebruiken in kamers met leren meubels, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid lager is. 


3. Regelmatig de Kussens Opschudden 

Na verloop van tijd passen kussens zich aan uw lichaamsvorm aan, wat kan leiden tot een minder aantrekkelijke uitstraling en verlies van ondersteuning. Schud kussens gevuld met veren, gemalen schuimrubber of siliconenvezels regelmatig op om ze in hun oorspronkelijke vorm te herstellen. Voor schuimrubberkussens kunt u met uw hand over het oppervlak wrijven om plooien te verwijderen. Dit helpt niet alleen om het uiterlijk te behouden, maar ook om de levensduur van de kussens te verlengen door de vulling gelijkmatig te verdelen.


4. Kussens Verwisselen

Om zitkuilen te voorkomen, wissel de kussens regelmatig van plaats. Dit voorkomt dat bepaalde delen van de bank sneller slijten dan andere en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de druk. Probeer dit eens in de twee weken te doen voor het beste resultaat en om het maximale uit uw bank te halen! Het kan ook nuttig zijn om kussens af en toe om te draaien, zodat beide zijden gelijkmatig worden gebruikt. Hierdoor blijft de vulling langer veerkrachtig en behoudt de bank zijn vorm. 


5. Correct verplaatsen van uw bank

Als u uw interieur wilt herinrichten, verplaats de bank dan op de juiste manier om beschadigingen te voorkomen. Til de bank met meerdere mensen op en vermijd het trekken aan de leuningen, omdat deze niet zijn ontworpen voor horizontale krachten. Leuningen zijn bedoeld voor verticale druk en kunnen breken of vervormen als er horizontaal aan wordt getrokken. Als u alleen bent, trek dan aan de onderkant van de bank om schade te vermijden. Gebruik ook meubelglijders of een meubelkarretje om het verplaatsen gemakkelijker en veiliger te maken.


6. Regelmatig Schoonmaken

Stof en vuil kunnen zich ophopen en de stof van uw bank vervagen of beschadigen. Stofzuig uw bank wekelijks met een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen. Gebruik geschikte reinigingsmiddelen voor specifieke vlekken en volg altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant. Voor stoffen banken kunt u afneembare hoezen periodiek wassen, terwijl leren banken baat hebben bij speciale leerreinigers en conditioners.


Overweeg ook het gebruik van een stof- en vuilafstotende spray om de bank langer schoon te houden.


7. Gebruik van Beschermhoezen

Beschermhoezen kunnen helpen om uw bank te beschermen tegen gemorste vloeistoffen, huisdieren en dagelijks gebruik. Ze zijn vooral handig voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Kies hoezen die gemakkelijk te verwijderen en te wassen zijn om het onderhoud eenvoudig te houden. Beschermhoezen kunnen ook helpen om de kleur en stof van uw bank te beschermen tegen UV-licht en slijtage door dagelijks gebruik. Er zijn veel stijlen en kleuren beschikbaar, zodat u een hoes kunt kiezen die bij uw interieur past.


8. Professionele reiniging van uw bank

Een bank is het middelpunt van de woonkamer en krijgt veel te verduren. Stof, vlekken en allergenen kunnen zich ophopen, waardoor de bank er minder fris uitziet en minder hygiënisch is. Professionele bankreiniging biedt de perfecte oplossing. Met gespecialiseerde apparatuur en reinigingsmiddelen verwijderen experts diep ingetrokken vuil en hardnekkige vlekken zonder de stof te beschadigen. Dit verlengt de levensduur van je bank, zorgt voor een gezondere leefomgeving en behoudt de oorspronkelijke uitstraling. Regelmatige professionele reiniging, bijvoorbeeld eens per jaar, houdt je bank in topconditie en maakt je huis een stuk aangenamer.


Bank laten reinigen door Sowieso Schoon

Wilt u uw bank professioneel laten reinigen? Verstandig! Het professioneel laten reinigen van uw bank biedt veel voordelen. Zo ziet uw bankstel er na een goede reiniging weer fris en netjes uit, ruikt hij lekker én is hij weer helemaal hygiënisch. Vraag Vrijblijvend uw offerte aan!Comments


bottom of page