top of page

Waterschade tapijt


plas water ligt op het tapijt door waterschade na lekkage

Een onschuldig glaasje water, of noodweer waarbij het water bij u naar binnenstroomt: waterschade aan uw vloerbedekking of vaste tapijt kan vervelende gevolgen hebben en flink in de kosten lopen als u niet snel handelt. In dit blog geven we u tips om snel en effectief te handelen bij waterschade aan uw tapijt of vloerbedekking. Zo voorkomt u blijvende schade, een ongezonde leefsituatie en hoge vervangingskosten.


Uw vloerbedekking of tapijt Sowieso Schoon!

Bij Sowieso Schoon geven we graag praktische adviezen en stappenplannen die u kunt gebruiken om het probleem zelf op te lossen. Lukt dat niet? Dan staan wij natuurlijk graag voor u klaar. Sowieso Schoon heeft jarenlange ervaring met het reinigen van tapijten, vloerbedekking en meubels en we zijn gespecialiseerd in het voorkomen van blijvende schade na wateroverlast.


Waarom is het belangrijk om snel te handelen bij waterschade aan uw tapijt?

Waterschade aan uw vloerbedekking of tapijt is niet alleen om esthetische redenen heel vervelend: uw vloerbedekking kan letterlijk uit elkaar vallen als het door water wordt aangetast. Daarnaast is er grote kans op schimmels en meeldauwgroei, wat kan resulteren in een onaangename geur en gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsproblemen.


"Kan mijn vloerbedekking uit elkaar vallen door waterschade?" Ja, zeker!


Water kan de vezels en materialen zoals lijm en jute aantasten, waardoor uw tapijt zijn stevigheid verliest en de vezels van elkaar loskomen. Negeert u waterschade en laat u 'deze vanzelf drogen?'

Dan loopt u het risico dat niet alleen uw tapijt, maar ook de onderliggende vloer en zelfs de structuur van het gebouw beschadigen.


Hoe erg is de waterschade?

Is de padding (onderkant van het tapijt) nog droog?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of de onderliggende padding van het tapijt nog droog is. De padding fungeert als een dempende laag tussen het tapijt en de ondervloer. Deze dempende laag draagt bij aan het comfort en de duurzaamheid van het tapijt. Echter, als de onderkant helemaal doordrenkt is met water, dan kan dat zorgen voor problemen met de stabiliteit en ligging van het tapijt. Dit kan uiteindelijk de levensduur aanzienlijk verminderen.


Is de onderkant van het tapijt doordrenkt of licht vochtig?

Neem contact op met Sowieso Schoon. Wij hebben speciale machines om uw vloer te reinigen én te drogen. Zo voorkomt u dat er schimmel ontstaat en dat u uw vloer binnenkort moet vervangen.


Is de onderkant van het tapijt droog?

Dan kunt u de vloer (bij droog weer) laten drogen door ramen en deuren open te zetten. Dep zoveel mogelijk vocht weg met een katoenen handdoek. Eventueel kunt u met een föhn op een niet te warme stand de vloer droog föhnen, in een erg geval kunt u het best zo snel mogelijk een bouwdroger plaatsen.


Krimpt het tapijt of laat de stof los van de ondergrond?

Bepaal of het tapijt gered kan worden door te zoeken naar tekenen van loslating of krimp. Loslating van de bovenkant (de pool) en de onderkant (padding) van het tapijt kan gebeuren als de vloer te lang nat is geweest. Krimp kan optreden als het tapijt te droog is geworden. Als het tapijt tekenen van loslating of krimp vertoont, dan is het helaas zeer lastig om uw tapijt in goede staat terug te brengen.


Wilt u weten of uw vloer te redden is? Neem contact met ons op.Wat moet u doen bij waterschade aan vloerbedekking of een vast tapijt?


Veiligheid voorop

Voordat u begint met het droogmaken van uw tapijt adviseren we u te zorgen dat (indien van toepassing) de stroom wordt uitgeschakeld. Elektrische apparaten moeten verwijderd worden zodat u veilig kunt werken. Trek in ernstige gevallen rubberen laarzen en handschoenen aan om uzelf te beschermen. Als een tapijt langdurig nat is geweest is het verstandig om ook een mondmasker te dragen, zodat u eventuele dampen en schimmels niet inademt.


Kom direct in actie

Zodra u waterschade opmerkt, is het van groot belang om onmiddellijk actie te ondernemen. Het vaste tapijt of de vloerbedekking moet zo snel mogelijk worden drooggelegd om verdere schade te voorkomen. Stilstaand water kan leiden tot schimmel- en meeldauwgroei, wat niet alleen uw vloerbedekking beschadigt, maar ook een gevaar vormt voor uw gezondheid en die van uw gezin.


Verwijder zoveel mogelijk water

Afhankelijk van de hoeveelheid water kunt u een pomp huren, of een nat-droog-zuiger gebruiken om het water af te voeren. Gaat het om een glas water, of bijvoorbeeld een vaas, dan redt u het waarschijnlijk met een aantal katoenen handdoeken. Dep het water dan zoveel mogelijk op.


Zet ramen en deuren open: zorg voor frisse (en droge!) lucht

Een heel goede optie om uw tapijt te laten drogen is het openzetten van deuren en ramen. Dit is in het voorjaar en de zomer natuurlijk een stuk lekkerder en efficiënter, maar ook bij minder mooi weer is het heel belangrijk dat u de luchtcirculatie op gang houdt. Zo kan het vocht verdampen en kunnen vieze luchtjes naar buiten afgevoerd worden. Bovendien ontstaan er door de aanvoer van frisse lucht minder snel schimmels. Eventueel kunt u ook ontvochtigers gebruiken om vocht uit de lucht te onttrekken en de droogtijd te verkorten.


Reinig en desinfecteer het tapijt en de ondergrond

Als het grootste deel van het water is verwijderd, dan moet de vloer goed gedesinfecteerd worden. Een mild reinigingsmiddel met water doet wonderen. Droog de natte plek daarna wel heel goed, anders kunnen er alsnog schimmels ontstaan.


Laat uw vloer op professionele wijze desinfecteren en drogen

Wilt u zeker weten dat er geen schimmels ontstaan in uw tapijt en ondervloer? Neem dan contact op met Sowieso Schoon. Wij komen uw vloer op professionele wijze reinigen, waardoor schimmels en bacteriën geen kans krijgen om zich in uw vloer te nestelen.


Hulp nodig bij waterschade aan tapijt of vloerbedekking?

Onze specialisten zijn opgeleid én volledig uitgerust om verschillende soorten waterschade aan tapijten en vloerbedekking aan te pakken. Van kleine ongelukjes tot grote overstromingen.


Neem direct contact met ons op als u waterschade heeft. Wij staan graag voor u klaar!


· Meer dan 10 jaar ervaring

· 30 Dagen tevredenheidsgarantie.

· Ervaren specialisten die uw vloer meestal kunnen redden, óf die eerlijk zeggen dat dat helaas niet meer mogelijk is.

· Wij beschikken over innovatieve machines die uw tapijt of vloerbedekking diep reinigen, desinfecteren én drogen.

· 5-Sterren reviews! Bekijk onze reviews hier.Commentaires


bottom of page