top of page

Bidjar Tapijt Reinigen


Een Bidjar tapijt ligt op de grond

Een Bidjar tapijt kan uw interieur echt de finishing touch geven als het gaat om sfeer en uitstraling. Om uw tapijt lang mooi te houden is het reinigen van uw Bidjar tapijt van groot belang. Echter, met een gewone schoonmaakbeurt bent u er helaas niet. Bidjar tapijten zijn handgeknoopt en verdienen daarom een speciale aanpak als het gaat om het reinigen ervan. In dit blog geven we u een aantal tips!


 

Wat is een Bidjar tapijt?

Een Bidjar tapijt is een Perzisch tapijt en komt oorspronkelijk uit het noordwesten van Iran. In Bidjar (Bijar) en de omliggende dorpen worden van oudsher veel kleden geknoopt. De zogenaamde 'Bidjar tapijten' hebben hun naam te danken aan deze plek. De tapijten zijn te herkennen aan een centraal medaillon. De rest van het tapijt is meestal kleurrijk en voorzien van het Herati motief.


Gevoelig voor stof en vuil

Bidjar tapijten zijn gemaakt van wol, een materiaal dat van nature gevoelig is voor vuil en stof. Na verloop van tijd kunnen deze deeltjes zich diep in de vezels van uw tapijt nestelen en onherstelbare vlekken en zelfs schade veroorzaken. Bovendien kunnen vuil en stof ook fungeren als schuurmiddel, waardoor de vezels van uw tapijt zwak worden en rafelen.


Kwaliteitstapijten

Bidjar tapijten zijn handgeknoopt en ijzersterk. Dat komt doordat de kettingdraden waarmee het kleed als het ware aan elkaar vast zit, heel dicht op elkaar zitten. Zo ontstaat een stevig geheel dat uitstekend tegen een stootje kan. Of u er nou jarenlang met schoenen overheen loopt, er zware meubels op zet of het tapijt regelmatig verplaatst, een Bidjar tapijt kan het hebben.


Wat kan dit tapijt níet hebben!?

Het enige wat dit tapijt doet slijten, is ophopend vuil. Het is daarom super belangrijk dat een Bidjar tapijt regelmatig gereinigd wordt. Wanneer vuil zich ophoopt in de vezels van het tapijt, dan blijft er steeds meer vuil aan kleven.


De meeste vuiltjes zien wij niet met het blote oog. Maar denk eens aan alle bacteriën die zich ook in de vezels nestelen? Wanneer vuil goed de kans krijgt om zich op te hopen, dan kan dit uw mooie Bidjar tapijt heel anders doen ogen. Er kunnen vlekken zichtbaar worden en de vezels kunnen poreus worden. Hierdoor ontstaat slijtage. En als die eenmaal begint, dan betekent dat meestal het einde van uw mooie tapijt.


Hoe kunt u uw Bidjar tapijt het beste reinigen?


Tip 1. Dit heeft u nodig:

Wilt u zelf uw Bidjar tapijt reinigen, zorg dan dat u schone katoenen doeken bij de hand heeft, een zachte borstel, een goede stofzuiger met flinke zuigkracht en eventueel een verfrissende textielspray.


Tip 2. Begin met het stofzuigen van uw Bidjar tapijt

Voordat u gaat reinigen met reinigingsmiddelen en/ of water, moet u eerst heel goed stofzuigen. Met de stofzuiger wordt oppervlaktevuil verwijderd. Denk hierbij aan zand, kleine steentjes en andere grove vuiltjes die de vezels zouden kunnen aantasten.


Tip 3. Een sopje van verantwoord reinigingsmiddel

De meest effectieve manier om uw Bidjar tapijt schoon te maken is met een sopje van azijn en milde zeep. Dit maakt het tapijt schoon zonder het te beschadigen. Gebruik een zachte borstel om in het zeepwater te schrobben, Spoel hierna wel al het reinigingsmiddel uit uw tapijt met schoon water en laat het daarna goed drogen. Als u dit regelmatig doet houdt u uw tapijt langer mooi.


Tip 4. Vermijd chemische schoonmaakmiddelen

Het is belangrijk dat u geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt om uw Bidjar tapijt te reinigen. Sommige van deze reinigingsmiddelen kunnen de vezels van uw tapijt beschadigen of verkleuring veroorzaken. Als u niet zeker weet of een product veilig is, raden wij u aan de website van de fabrikant te raadplegen voordat u begint.


Tip 5. Regelmatige dieptereiniging

Het reinigen van een Bidjar tapijt is een stuk makkelijker wanneer u regelmatig stofzuigt. U zult merken dat u dan veel minder tijd kwijt bent. Het blijft echter wel belangrijk dat uw tapijt regelmatig grondig gereinigd wordt (richtlijn: iedere 6 maanden). Het mooiste is wanneer u een professionele dieptereiniging laat uitvoeren. Bij een dieptereiniging weekt opgehoopt vuil los, waardoor uw kleed helemaal vuil- én bacterievrij is. Maar ook wanneer u liever zelf uw kleed reinigt, ga dan grondig te werk:


1. eerst goed stofzuigen zodat grove vuiltjes geen schade kunnen veroorzaken tijdens het borstelen

2. borstel het tapijt in met het sopje

3. spoel uw kleed door met alleen schoon water

4. goed laten drogen

5. eventueel een verfrissende textielspray aanbrengen


Zélf uw Bidjar tapijt reinigen? Dít is onze belangrijkste tip!

Kiest u ervoor om zelf uw Bidjar tapijt te reinigen? Dan is onze belangrijkste tip om géén chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Chemische of bijtende middelen kunnen schade veroorzaken aan de vezels. Ook vlekkensprays kunnen uw Bidjar tapijt schade toebrengen. Deze handgeknoopte tapijten zijn ijzersterk, maar ze zijn niet opgewassen tegen agressieve middeltjes. Onze belangrijkste tip is dus echt om vriendelijke reinigingsmiddelen te gebruiken. Zo voorkomt u schade en lelijke verkleuringen.


Professionele reiniging van Bidjar tapijten

Bent u bang dat u schade maakt aan uw tapijt en laat u deze daarom liever reinigen door een professioneel reinigingsbedrijf? Wij staan graag voor u klaar!Dieptereiniging

Wij reinigen uw tapijt door een dieptereiniging toe te passen. Deze manier van reinigen is niet schadelijk voor uw tapijt en helpt juist verkleuringen en vlekken te voorkomen.


Hoe werkt een dieptereiniging?

Wij reinigen uw Bidjar tapijt met de sproei-extractiemethode. Hierbij spuiten we onder hoge druk water met een speciaal reinigingsmiddel in uw tapijt. Het vuile water wordt vervolgens meteen afgezogen met een waterzuiger.


De voordelen van tapijtreiniging door Sowieso Schoon

· Professionele aanpak

· We komen snel bij u langs

· 30 dagen tevredenheidsgarantie

· Professionele reinigingsmiddelen die vriendelijk zijn voor mens, milieu, huisdieren én uw tapijt

· Wij hebben alle benodigde apparatuur in huis


Bidjar tapijt laten reinigen?

Een Bidjar tapijt geeft uw kamer stijl en maakt uw interieur helemaal af. Maar het schoonmaken ervan is niet eenvoudig. Als u uw Bidjar tapijt lang mooi wilt houden is het belangrijk om uw tapijt regelmatig goed schoon te maken en vooral ook heel regelmatig te stofzuigen.

Neem nu contact op met Sowieso Schoon. Wij komen graag bij uw langs om uw tapijt op professionele wijze te reinigen.Comments


bottom of page