top of page

Hoe reinig je een matras?

Bijgewerkt op: 2 jul. 2022


Matras reinigen

 


Matras reinigen

Een schoon bed met fris geurend beddengoed is een luxe waar we keer op keer van kunnen genieten. Of de lakens nu droog gewapperd zijn in de wind of heerlijk zacht uit de droger komen, maakt niet uit. Het verschonen van ons bed is een huishoudelijk klusje waar we misschien niet zo dol op zijn, maar het is altijd de moeite waard. De beloning is een heerlijk schoon bed!


Matras reinigen is belangrijk

Toch is er een onderdeel van ons bed dat we vaak uit het oog verliezen: de matras. We kunnen wel onder fris geurende lakens slapen, maar ons matras is vaak niet zo schoon als wij denken. Hoe reinigt u uw matras en hoe vaak doet u dat? Er zijn meer dan genoeg mensen die hun matras eigenlijk nooit schoonmaken. Ze keren hem misschien af en toe om, maar daar blijft het dan ook bij. Eigenlijk is dat heel ongezond, want matrassen kunnen een broeinest zijn van schimmels, bacteriën, huidschilfers, huisstofmijt en veel andere viezigheid. Dat komt omdat matrassen vaak warm en vochtig zijn. Vooral huisstofmijt kan zich in deze omstandigheden optimaal voortplanten.


Matras grondig reinigen

Huisstofmijt kan vervelende klachten als allergische reacties, astmatische aandoeningen en huidproblemen veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk uw matras regelmatig een grondige reinigingsbeurt te geven. Zo wordt het vuil verwijderd en krijgen schimmels, bacteriën en huisstofmijt geen kans meer. Hoe heerlijk is het om in een bed te stappen met een schone, goed gereinigde matras. Dat draagt ongetwijfeld bij aan een goede en gezonde nachtrust.


Hoe kan ik mijn matras reinigen?

Om uw matras door en door te reinigen, kunt u het beste gebruik maken van een speciale matrasreinigingsmachine. Deze reinigt het matras op twee manieren. In de eerste plaats is dat door trillingen. Het apparaat geeft trillingen in een hoge frequentie af. Hierdoor worden stof, mijt, mijtontlasting en huidschilfers losgetrild en direct opgezogen. Ten tweede beschikt een matrasreinigingsmachine over intensief UV-licht. Daarmee worden schimmels, bacteriën en virussen gedood. Het resultaat is een grondig gereinigde en schone matras.


Matras professioneel laten reinigen

De beste en gemakkelijkste manier om uw matras schoon te maken, is deze door een professioneel bedrijf te laten reinigen. Zo’n bedrijf beschikt over de juiste apparatuur om matrassen echt schoon te krijgen. Bovendien hebben zij de nodige kennis en ervaring in huis, zodat ze weten wat ze doen. Uw matras is in een mum van tijd weer fris en schoon. Het enige dat u hoeft te doen, is uw bed opmaken.


Kan ik zelf mijn matras schoonmaken?

Het is zeker mogelijk om zelf uw matras te reinigen. Van de professionele matrasreinigingsmachines zijn er ook kleinere en lichtere varianten verkrijgbaar. Deze zijn thuis prima te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een kleiner apparaat uw matras minder intensief reinigt dan een professionele machine. U zult het matras dus wat vaker moeten schoonmaken. De werking van kleinere matrasreinigingsmachines is eigenlijk hetzelfde als die van een groot apparaat. Het nadeel is dat u langer bezig bent om een goed resultaat te bereiken. Een professionele reiniging is daarom zeker aan te raden.


Hoe vaak moet mijn matras gereinigd worden?

Om een matras goed schoon te houden, is het belangrijk deze elk jaar professioneel te laten reinigen. Zo weet u zeker dat u altijd in een schoon bed stapt. Als u last hebt van astmatische klachten of een allergie raden wij aan uw matras twee keer per jaar te laten reinigen. Daarbij is het ook handig om zelf een kleine matrasreinigingsmachine aan te schaffen. Die gebruikt u iedere twee weken of iedere maand tussen de professionele reinigingsbeurten door.Comments


bottom of page